Laparoscopia – Generalităţi
Laparoscopia a devenit standardul de aur în mai multe intervenții chirurgicale, printre acestea: chirurgia de urgență (apendicectomia, ulcerul perforat), colecistectomia, hernia ombilicală, excizia chisturilor de ovar, chirurgia bariatrică (chirurgia obezității) și tinde să devină practică generală în chirurgia eventrațiilor, varicocelului, herniilor inghinale, chirurgia ginecologică, chirurgia colonului și a rectului.
Laparoscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă care se realizează prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumentar de specialitate. Un instrument subțire, numit laparoscop este introdus în cavitatea abdominală și oferă chirurgului o imagine extrem de clară (pe un monitor) din interiorul cavității abdominale. În prealabil se insuflă gaz inert, dioxid de carbon, care ridică peretele abdominal și creează o cameră de lucru deasupra viscerelor abdominale.
Laparoscopul este dotat cu lentile ce măresc și o cameră video în miniatură. Camera trimite imagini din interiorul corpului la un monitor în sala de operație. Instrumentele chirurgicale de specialitate pot fi introduse în cavitatea abdominală prin incizii mici cu ajutorul unor tuburi speciale care au un sistem de supape ce nu permit gazului să părăsească cavitatea abdominală. Acest tip de chirurgie este numită ”chirurgie minim invazivă”, din cauza inciziilor foarte mici utilizate şi totodată a impactului minim asupra structurilor organismului.
AVANTAJELE CHIRURGIEI LAPAROSCOPICE
- incizii mici, în consecință o traumă minimă pentru peretele abdominal;
- caracterul minim invaziv;
- durere minimă postoperator;
- recuperare mai rapidă a pacientului;
- mobilizarea mai rapidă postoperator;
- beneficiu cosmetic apreciabil, atât datorita mărimii inciziilor, cât și a suturii estetice realizate;
- spitalizare redusă;
- reintegrare socioprofesională rapidă;
- complicații postoperatorii reduse;
- posibilitatea vizualizării prin intermediul camerei video a întregului abdomen
DEZAVANTAJELE CHIRURGIEI LAPAROSCOPICE
- pacienții cu afecțiuni respiratorii ar putea să nu tolereze pneumoperitoneul (insuflarea de gaz în cavitatea abdominală);
- lipsa simțului tactil, organele se pot palpa doar prin intermediul penselor (excepție făcând chirurgia laparoscopică asistată manual);
- necesitatea de conversie la chirurgia deschisă în caz de complicații sau imposibilitatea de a rezolva leziunea pe cale laparoscopică.
Se folosește dioxid de carbon acesta fiind un gaz care se găsește în mod obișnuit în organismul uman, este absorbit de țesuturi și eliminat prin sistemul respirator, este de asemenea, neinflamabil făcând posibilă utilizarea instrumentelor de electrochirurgie frecvent folosite în acest tip de intervenții. În funcție de tipul intervenției se mai fac 2 sau mai multe incizii de 5 mm până la 15 mm pe lateralele sau pe mijlocul abdomenului prin care se introduc instrumente chirurgicale speciale pentru acest tip de operație. Aceste intervenții se desfășoară sub anestezie generală cu intubație oro-traheală care asigură confort maxim atât pacientului, cât și medicului.