Abordul retromuscular în defectele peretelui abdominal antero-lateral
Ce este abordul retromuscular în herniile peretelui abdominal antero-lateral?
Abordul chirurgical retromuscular al defectelor antero-laterale ale peretelui abdominal este o modalitate de reparare a peretelul abdominal prin sutura defectului parietal și montarea unei meșe sintetice în spațiul creat în spatele mușchilor drepți abdominali.
Când este recomandată această tehnică?
Actual, această tehnică este cea mai recomandată modalitate de reparare a peretelui abdominal întrucât realizează cea mai bună reluare a funcției peretelui abdominal. Realizată corect, metoda îmbunătățește funcția peretelui abdominal destabilizată de intervențiile chirurgicale anterioare sau de defectele herniare primare. Montarea unei meșe sintetice în spatele mușchilor drepți abdominali, într-un strat bine vascularizat, favorizează integrarea acesteia în timp cât mai redus, iar prin faptul că meșa nu este în contact cu organele intraabdominale sau în grăsimea subcutanată, previne o multitudine de complicații asociate intervențiilor de reconstrucție abdominală. Sunt astfel evitate infecțiile meșei cu respingerea ei, acumularea de lichid în contact cu meșa, aderențele organelor intra-abdominale de meșă ce pot provoca durere cronică sau chiar ocluzie intestinală.
Cum se realizeaza intervenția?
Intervenția se realizează sub anestezie generală în mod obligatoriu și poate să varieze ca durată în funcție de complexitatea defectului parietal și experiența echipei chirurgicale. Pentru defectele mici și unice durata intervenției minim invazive este de 60-120 de minute, dar poate fi extinsă până la 6-7 ore în defectele abdominale mari, complexe, care presupun o reconstrucție extinsă a peretelui abdominal. Intervenția se poate realiza atât deschis, cât și minim-invaziv (endoscopic).
În abordul deschis incizia este verticală, pe linia de mijloc a abdomenului și presupune accesul în loja mușchilor drepți abdominali și realizarea unei disecții largi; dupa închiderea tecii posterioare a mușchilor, se montează o meșă sintetică de polipropilenă sau poliester și apoi se reface stratul anterior musculo-aponevrotic, suturând și defectul sau defectele parietale abdominale.
În abordul minim-invaziv se practică 4 sau mai multe incizii de 5-12mm lungime prin care se pătrunde cu o cameră video și mai multe instrumente de laparoscopie în spațiul asfel creat din spatele mușchilor drepți abdominali, spațiu care se disecă și lărgește; după închiderea defectelor din tecile anterioară și posterioară a mușchilor, se montează o meșă sintetică fără a fi fixată suplimentar.
În cazul defectelor complexe, de dimensiuni mari, precum și a defectelor situate în zonele laterale ale peretelui abdominal, se poate impune realizarea unor timpi suplimentari de secțiune a unor straturi musculare (mușchiul transvers abdominal) pentru relaxarea musculaturii în vederea închiderii acestora.
Cât timp este spitalizat pacientul?
Durata spitalizării este redusă în general, pacientul fiind externat în primele 48 ore de la intervenția minim-invazivă sau după reluarea tranzitului intestinal, în cazul intervenției deschise. Pentru intervențiile complexe de reconstrucție, pacientul se internează cu o zi înainte de operație, urmând a fi pregatit preoperator corespunzător. În mod uzual, nu este nevoie de montarea unui drenaj al spațiului retromuscular decât în cazul unor intervenții de amploare și a unor defecte multiple, acestea urmând a fi suprimate la 24-48 ore după operație.
Cum este recuperarea postoperatorie?
Postoperator, pacientul se poate mobiliza din ziua intervenției, nefiind necesară montarea unei sonde urinare. Durerea postoperatorie este minimă, fiind asimilată de către pacient cu o febră musculară ușoară, necesarul de calmante fiind mult redus. Pacientul își reia alimentația imediat postoperator, în funcție de toleranță, inițial cu lichide (apa, ceai, cafea), ulterior și cu alimente solide.
Mobilizarea precoce este esențială, pacientul putându-se plimba prin salon la câteva ore dupa operație. Eforturile fizice majore sunt interzise timp de 4 săptămâni după operație, timp necesar vindecării peretelui abdominal și integrării meșei.
După externare pacientul poate reveni la activitățile cotidiene, poate conduce autoturismul și poate realiza eforturi ușoare în limita tolerabilității. Nu exista restricții din punct de vedere al alimentației, acesta putând mânca orice. De fapt, singura restricție este la efortul fizic.
Unde se poate realiza această intervenție chirurgicală?
Această tehnică de reparare a peretelui abdominal este realizată cu succes în ultimii ani datorită materialelor de cea mai bună calitate folosite în repararea defectelor parietale, datorită aparaturii moderne și a celor mai bune condiții de spitalizare și îngrijire postoperatorie. De asemenea, o rata minimă de infecții postoperatorii contribuie decisiv la succesul acestei metode, fiind cunoscut că orice contaminare a meșei montate duce inevitabil la respingerea acesteia de către organism, necesitând intervenții ulterioare multiple, extrem de complexe. Nu în ultimul rând, experiența echipei anestezico-chirurgicale este de o reală importanță, fiind vitală pentru buna evoluție postoperatorie.
Cine poate realiza această intervenție?
Intervențiile endoscopice de reconstrucție a peretelui abdominal necesită o experiență mare în chirurgia laparoscopică avansată și pot fi realizate doar de chiurgi bine antrenați în tehnicile complexe de sutură minim-invazivă și buni cunoscători ai anatomiei chirurgicale a peretelui abdominal. Spațiul redus în care se realizează nu permite o lejeritate a mișcărilor, iar răbdarea și perseverența sunt calități primordiale ale membrilor echipei anestezico-chirurgicale.
De asemenea, anestezia generală necesară realizării intervențiilor endoscopice este particulară, abilitatea și pregătirea echipei anestezice contribuind cu succes la buna desfășurare a procedurii.