Gastric Sleeve

IMCSemnificatie
< 18 kg/m2Subponderal
18-25 kg/m2Normoponderal
25-30 kg/m2Supraponderal
30-35 kg/m2Obezitate grad I
35-40 kg/m2Obezitate grad II
40-50 kg/m2Obezitate grad III (morbidă)
>50 kg/m2Superobezitate

Stomacul este cel mai dilatat segment al tractului digestiv între esofag şi duoden, cu o capacitate de aproximativ 1-1,5 litri, lungime de 25 cm şi forma literei J.

Gastrectomia longitudinală laparoscopică sau sleeve-ul gastric (gastric sleeve, LSG) este un tip de intervenție chirurgicală bariatrică ce constă în îndepărtarea a aproximativ 70-85% din capacitatea gastrică, stomacul restant având forma unui tub de aproximativ 60-120 ml. Procedura se realizează pe cale laparoscopică, prin incizii mici de până la 15mm lungime.

Gastric sleeve acționează prin două mecanisme:

 

  1. Reducerea capacitații gastrice prin îndepărtarea unei parți importante din acesta, volumul restant fiind minim;
  2. Îndepărtarea porțiunii fundice a stomacului unde se secretă „hormonul foamei” – ghrelina

Prin păstrarea micii curburi a stomacului şi a aparatului sfincterian intervenția are multiple avantaje:

  1. Nu este afectată funcționalitatea stomacului, inervația şi sfincterele fiind menajate, astfel încât nu există sindromul de dumping (sindromul de evacuare precoce a stomacului caracteristic stomacului rezecat distal)
  2. Pacienții pot consuma marea majoritate a alimentelor, cu excepția celor hipercalorice (pentru a putea pierde excesul ponderal), în cantități mult micșorate

Indicațiile pentru LSG sunt următoarele:

  1. Pacienții considerați cu risc înalt (cu IMC ≥ 60 kg/m2 sau cu comorbidităţi severe);
  2. Pacienții candidați pentru transplant de organe (renal sau hepatic);
  3. Pacienții cu obezitate morbidă (IMC ≥ 40 kg/m2 cu sindrom metabolic);
  4. Pacienții cu IMC ≥ 30 kg/m2 cu comorbidităţi asociate;Gastric sleeve
  5. Pacienții cu boală inflamatorie intestinală;
  6. Pacienții adolescenți cu obezitate morbidă;
  7. Pacienții vârstnici cu obezitate morbidă;
  8. Pacienții cu ciroză hepatică tip Child A sau B;
  9. Pacienții cu obezitate supermorbidă, ca prima etapa a unei abordări în doi timpi (LSG preliminar unui by-pass gastric);
  10. Pacienții cu complicații ale inelului gastric.

 

Intervenția constă în devascularizarea marii curburi gastrice urmată de aplicarea succesivă a unor dispozitive de sutură mecanică liniară, calibrând diametrul stomacului pe o sondă, pornind de la aproximativ 4-6 cm de pilor până la nivelul polului superior gastric, în apropiere de joncțiunea eso-gastrică, fără a o include. Dispozitivele de sutură mecanică aplică mai multe rânduri de capse metalice din titaniu, secționând concomitent stomacul între acestea. Capsele de titaniu sunt neutre, neprovocând răspuns imun din partea organismului. Ele nu declanșează detectoarele de metale şi nu interzice investigațiile de tip RMN, întrucât nu sunt metal feros. Concomitent se pot rezolva şi alte patologii, cum ar fi hernia hiatală, litiaza biliară sau hernii abdominale şi eventrații.

Postoperator, pacienții vor începe o dietă hidrică cu cantități mici de lichide (apă, ceai neîndulcit, supe, compoturi, sucuri de fructe) pentru 1-2 săptămâni, cu introducerea treptată a alimentației semilichide, semisolide şi solide pe parcursul următoarelor 4-6 săptămâni, conform regimului alimentar prescris la externare. De asemenea, vor continua profilaxia trombozei venoase profunde pentru următoarele 2-4 săptămâni cu ciorapi elastici şi administrare de injecții subcutanate de heparină cu greutate moleculară mică.Remisia complicatiilor dupa gastric sleeve

Urmărirea postoperatorie se face la intervale regulate stabilite la externare. Pacientul sa prezintă la control unde va fi evaluată scăderea ponderală obținută şi evoluția postoperatorie. Studiile arată că scăderea ponderală la 1 an după LSG se ridică la aproximativ 63% din excesul ponderal, menținându-se la aproximativ 60% la 5 ani de la intervenție.

Din punct de vedere al comorbidităţilor asociate obezității, acestea se reduc în proporții variabile după LSG, superioare reducerilor obținute
prin inelul gastric. De exemplu, reducerea diabetului zaharat tip II în primul an de la intervenție este de aproximativ 55%, spre deosebire de 44% în cazul inelului gastric ajustabil. Hipertensiunea arterială, hiperlipidemia şi apneea de somn se reduc în primul an de la operație cu 68%, 35% şi respectiv 62%.

Din punct de vedere al regimului postoperator după LSG, primele 24-48 ore se consuma numai lichide clare (apă şi ceai neîndulcit), în cantități mici, dar repetat. Următoarele 14-21 zile pacienții vor avea o dietă lichidă (apă, ceai neîndulcit, cafea decofeinizată, lapte cu conținut de grăsimi redus şi shake-uri proteice neîndulcite).

Etapa a treia (10-14 zile) constă în administrarea de produse semisolide – piureuri de legume, de fructe, amestecuri semisolide preparate la blender din proteine (brânză, iaurt, fructe de mare, peşte, carne de pui, carne de porc fără grăsime, carne de vită) – se realizează un amestec semisolid prin adăugarea de apă, lapte, ceai, supă, etc. Tot în această etapă se pot consuma şi piureurile special preparate pentru bebeluși. Este vital ca între mese să se mențină consumul de lichide la cel puțin 1,5 litri zilnic.

A patra etapă constă în administrarea de mâncăruri solide tocate mărunt, care se mestecă până la modificarea consistenței asemănătoare unui piure, cu prioritate a proteinelor, care trebuie mâncate primele. De evitat alimentele cu fibre multe şi care se mestecă greu. Se servesc cel puțin 3 mese zilnic, cu administrarea de lichide între ele.

Sportul trebuie să constituie parte importantă din activitatea zilnică, ajutând la scăderea ponderală şi remodelarea corporală. Adaosul de vitamine şi minerale în etapele târzii ale regimului presupun suplimente conținând fier, acid folic, vitamina B1, B12, calciu, vitamina D.

Principiu nutritivRecomandare
ProteineMinim 60 g/zi
LichideMinim 1,5 litri/zi, neîndulcite
Fructe şi legume5 porții zilnice
Zaharuri concentrateInterzise
Suplimente cu multivitamine şi multiminerale conținând fier, acid folic, vitamina B12 comprimate zilnic
Calciu1,2-1,5 g/zi
Vitamina DMinim 3000 U/zi
Vitamina B12Minim 500 mcg/zi
Fier45-60 mg/zi (inclusiv doza din multivitamine)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.