Boala pilonidală

CE ESTE BOALA PILONIDALĂ?

Boala pilonidală este  o afecțiune inflamatorie ce apare ca urmare a acumulării firelor de păr în țesutul subcutanat din șanțul interfesier, sub piele (zona sacro-coccigiană). Unii pacienți au doar un chist, alții prezintă un traiect fistulos, alții pot dezvolta un abces. Apare mai frecvent la bărbați decât la femei, în special la vârstele tinere, de obicei la pacienții supraponderali și la care firul de păr este mai negru și mai gros, fiind mai rigid.

SIMPTOMELE ÎN BOALA PILONIDALĂ

  1. Chist pilonidal – pacienții prezintă o formațiune situată la nivelul șanțului interfesier, pe mijloc sau puțin lateral; pot avea unul sau mai multe orificii prin care se pot exterioriza smocuri de fire de păr;
  2. Abcesul pilonidal – reprezintă stadiul de infecție al chistului pilonidal și se manifestă prin durere locală, febră și frisoane, precum și apariția unei formațiuni inflamatorii la nivelul șanțului interfesier sau lateral de acesta; formațiunea este umflată, roșie, caldă și dureroasă la atingere; poate prezenta zone în care pielea se poate necroza și conținutul abcesului (puroi urât mirositor, sânge și fire de păr) se evacuează spontan; pacienții nu pot sta pe scaun și au dificultăți la mers.
  3. Fistula pilonidală – apare după un abces pilonidal netratat sau care a fost operat, dar la care vindecarea nu s-a făcut corespunzător; se caracterizează prin apariția unui orificiu la nivelul regiunii sacro-coccigiene, în șanțul interfesier sau lângă acesta, prin care se exteriorizează periodic picături de lichid purulent care pătează lenjeria; periodic traiectul fistulos se poate închide și transforma în abces pilonidal.

CAUZELE APARIȚIEI BOLII PILONIDALE

Chisturile pilonidale apar datorită nereușitei firelor de păr de a penetra pielea. Purtarea hainelor strânse și statul în șezut frecvent (în special la cei care stau foarte mult la birou sau șoferii), unele sporturi (ciclism, călărit) determină iritarea pielii forțând firul de păr să crească sub piele. Organismul considera firul de păr ca un corp străin și încearcă izolarea acestuia, formând o cavitate în jurul său.

DIAGNOSTICUL ÎN BOALA PILONIDALĂ

Diagnosticul este facil și se face în cursul consultației la medicul chirurg. Trebuie diferențiate de alte patologii cum ar fi diferite tipuri de tumori, lipoamele, chisturile sebacee infectate sau alte tipuri de abcese (abcesele tipice sau furunculele).

CUM SE TRATEAZĂ BOALA PILONIDALĂ?

Incizia și drenajul abcesului pilonidal

Tratamentul inițial pentru un abces pilonidal este de obicei incizia și drenajul acestuia. Procedura se efectuează sub anestezie locală sau rahianestezie și presupune incizia la nivelul abcesului, drenajul lichidului (puroiul) şi îndepărtarea firelor de păr şi al altor resturi de distrucție tisulară. Plaga care rezultă în urma intervenției trebuie pansată şi de obicei se vindecă în 2-6 săptămâni. La jumătate din persoanele cu abces pilonidal acest tratament este eficient. Incizia şi drenajul nu vindecă boala, ci doar rezolvă episodul infecțios (abcesul); bolnavul rămâne în continuare purtător al leziunii pilonidale şi trebuie ulterior supus intervenției chirurgicale radicale (excizie).

Excizia chistului pilonidal şi a fistulei pilonidale

Excizia presupune îndepărtarea întregului chist pilonidal, până la țesut sănătos. Plaga după excizia chistului se vindecă în 2-6 săptămâni, în funcție de dimensiunile chistului. Această procedură se efectuează sub anestezie rahidiană. După ce chistul şi țesutul infectat sunt eliminate, rana poate fi lăsată deschisă (metoda deschisă) sau cusută (metoda închisă).

Excizia fără sutură – plaga chirurgicala este lăsată deschisă şi necesită pansament, aplicarea unor substanțe ce favorizează granularea (închiderea plăgii din interior spre exterior). Această metodă duce la vindecare într-un timp mai îndelungat, dar, de obicei, riscul de recurență a bolii pilonidale este mai mic.

Excizia cu sutură primară – după eliminarea chistului şi țesuturilor infectate, plaga se suturează. Timpul de vindecare este mai scurt cu această procedură, dar exista un risc mai mare de recurență a bolii pilonidale.

Tratamentul modern presupune un procedeu prin care se excizează chistul pilonidal sau traiectul fistulos pilonidal şi se practică sutura primară într-un mod special, prin desființarea parțială a șanțului interfesier.  Tehnica Bascom, numita după cel care a dezvoltat-o, se realizează sub anestezie rahidiană, timpul operator este scurt, iar ratele de recidivă sunt reduse la minim. Confortul postoperator este foarte bun, durerile minime, pacientul externându-se a doua zi postoperator şi recuperarea fiind completă la o săptămână după operație. Această tehnica a devenit în ultimii ani standardul de aur în tratamentul bolii pilonidale.

Îngrijirea postoperatorie este foarte importantă pentru succesul intervenției chirurgicale. Îngrijirea corespunzătoare postoperatorie constă în:

  • îndepărtarea părului din zona chistului în mod regulat, dar este posibil să fie necesar epilatul definitiv; de evitat cremele depilatoare deoarece acestea pot fi iritante.
  • curățarea zilnica a zonei cu săpun neutru, care tinde să fie mai puțin iritant, şi clătirea bună a zonei pentru a îndepărta orice reziduuri de săpun.
  • păstrarea zonei curată şi uscată; fără folosirea de pudre, uleiuri sau remedii din plante pe această zonă.
  • evitarea șezutului prelungit pe suprafețe dure.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.